S 1.7.2019 morajo vsi dobavitelji (tako hrvaški kot tuji izdajatelji računov), ki poslujejo s hrvaškimi zavezanci za javno naročanje, poslati le-tem e-račun.

E-računi morajo biti dostavljeni preko informacijskega posrednika FINA v predpisanem standardu UBL 2.1, ki je kompatibilen s semantičnim standardom EN 16931. Zakonski okviri so podrobneje opredeljeni na spodnji povezavah:

BS lokalizacija NAV vam lahko omogoča povezavo na ZZI. ZZI bizBox omrežje pa je vzpostavilo povezavo do posrednika FINA, ki nastopa kot centralni posrednik izmenjave e-računov za zavezance za javna naročila (kot pri nas UJP), ter s hrvaškim ponudnikom izmenjave e-računov mojeRačun, kar omogoča, da vsi uporabniki bizBox eIzmenjave lahko pošljete e-račun hrvaškim prejemnikom e-računov. E-račune tako lahko pošiljate hrvaškim zavezancem za javno naročanje in tistim hrvaškim gospodarskim subjektom, ki želijo prejem e-računov.

ZZI omogoča transformacijo e-računa iz eSLOG v hrvaški UBL 2.1. Gre za precej zahtevno transformacijo, saj morajo biti računi skladni z EN16931, kar v osnovi za eSLOG račune ne velja. Zato bo mogoče potrebno vaš NAV oz. povezavo na ZZI dopolniti.

V primeru, da potrebujete izdajo e-računov hrvaškim prejemnikom, nas prosim kontaktirajte na podpora@b-si.si.

Vir: ZZI