08. junij 2021

Nova pravila o DDV pri e-trgovanju začnejo veljati 1. julija 2021

Zakoni in uredbe
DDV

S 1. julijem 2021 se v slovenski pravni red prenašajo določbe direktive Sveta (EU). Spremembe bodo občutila vsa podjetja, najbolj pa bodo spremembe vplivale na podjetja, ki prodajajo končnim potrošnikom (B2C) ter na spletna tržišča, vključno s tistimi, ki imajo sedež v EU, in tistimi, ki imajo sedež zunaj EU, a prodajajo strankam v EU.

Nekaj ključnih sprememb novih pravil o DDV izpostavljamo spodaj.

1. Uvedba storitve One-Stop Shop (OSS) oz. vse na enem mestu za enoten obračun DDV v EU

Podjetjem se ni več treba vpisati v register za DDV v vsaki državi članici EU, v katero prodajajo, če se registrirajo v OSS. Za uporabo storitve One-Stop Shop (OSS) se morajo podjetja registrirati na portalu OSS v svoji matični državi članici EU.

  • Glede na nova pravila po 1. juliju 2021 velja, da če vaša spletna prodaja v EU (skupaj z DDV) ne presega 10.000,00 EUR (v celotni EU), obračunavamo slovenski DDV. Če pa presežete ta prag, morate uporabiti posebno ureditev, po kateri se morate prijaviti v tako imenovano unijsko ureditev VEM.
  • Nekateri imate že sedaj davčne zastopnike v posameznih državah EU. Pri posebni ureditvi ni mogoče izbirati med tem, da obdržite davčne zastopnike, in posebno ureditvijo.
  • V posebno ureditev bo prijava možna takoj, ko bo sprememba DDV začela veljati.

2. Odprava oprostitve plačila uvoznega DDV za pošiljke zanemarljive vrednosti

Od 1. julija 2021 dalje bo treba obračunati DDV tudi za pošiljke v vrednosti do 22,00 EUR. Za podjetja, ki se ukvarjajo z uvozom blaga v EU, ne bo več veljala ugodnost za pošiljke zanemarljive vrednosti.

3. Nekatera spletna tržišča bodo postala prejemniki in dobavitelji DDV

Nekatera spletna tržišča oziroma spletne trgovine, ki poenostavljajo prodajne transakcije med prodajalci in kupci, bodo zdaj zadolžena za prijavljanje in nakazovanje plačila DDV končnega potrošnika. To bo veljalo za vse čezmejne ali domače transakcije katere koli vrednosti. Če ste podjetje, ki prodaja blago ali izdelke spletni trgovini, lahko morda prekličete registracijo DDV v državah članicah EU, saj to tržišče obravnava spletna trgovina in je za to dolžna obračunati DDV.

Podrobne informacije so dosegljive na povezavi FURS.

Davčna zakonodaja pa trenutno še ni usklajena z direktivami EU.

Če predvidevate, da bo prišlo do sprememb poslovanja in bi bile posledično potrebne spremembe sistema Dynamics NAV – Navision/Dynamics 365 BC – Business Central, nas o tem čimprej obvestite na podpora@bs.si.